Μηροκνημοποδικοί & Κνημοποδικοί Κηδεμόνες

Μηροκνημοποδικοι Κηδεμονες

   Σκοπός ενός μηροκνημοποδικού κηδεμόνα είναι να παρέχει στήριξη στο κάτω άκρου, από το μέσο του μηρού έως το πέλμα, ενώ παράλληλα να διατηρεί τη πλήρη λειτουργικότητα και το εύρος κίνησης των αρθρώσεων που περικλείει. Οι κηδεμόνες κατασκευάζονται εξατομικευμένα ώστε να είναι απόλυτα προσαρμοσμένοι στις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Τα υλικά είναι υποαλλεργικά, από ανθρακονήματα, ρητίνες, θερμοπλαστικά, όλα τελευταίας γενιάς και φέρουν τη σήμανση CE.   

Οι κύριοι τύποι μηροκνημοποδικών κηδεμόνων με αρθρώσεις γόνατος είναι οι εξής:

  • Άρθρωση με ασφάλεια
  • Ελεύθερη άρθρωση
  • Πολυκεντρική άρθρωση
  • Άρθρωση με ατέρμονα κοχλία
  • Άρθρωση με οπίσθιο κέντρο περιστροφής
  • Ηλεκτρονική άρθρωση

Κνημοποδικοί Κηδεμόνες

   Οι κνημοποδικoί κηδεμόνες έχουν σαν πρωταρχικό στόχο, τη βελτίωση της σταθερότητας του άκρου ποδός και τη σωστή ευθυγράμμιση της πολυσύνθετης ποδοκνημικής άρθρωσης. Αφορούν ασθενείς με μυοσκελετικές παραμορφώσεις, που παρουσιάζουν υψηλές δαπάνες ενέργεας, κατά το κύκλο βάδισης, οι οποίες μπορούν να προέρχονται από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οι συγκεκριμένες εξατομικευμένες κατασκευές κατασκευάζονται κατόπιν λήψεως γύψινου προπλάσματος, από ελαφρύ θερμοπλαστικό υλικό και ενσωματωμένη μαλακιά επένδυση. Φέρουν ενίσχυση από ίνες άνθρακα, για μέγιστη επιστροφή ενέργειας, κατά τη διάρκεια της βάδισης, ανταποκρίνονται ενεργά στις δυνάμεις αντίδρασης του εδάφους,, απορροφούν κραδασμούς κατά τη φάση στήριξης (heel strike), είναι ελαφριάς κατασκευής και τοποθετούνται εύκολα

Κηδεμόνες σκολίωσης – κύφωσης

Η πολύπλοκη ανατομία της σπονδυλικής στήλης, η υπάρχουσα γενετική της προδιάθεση σε συνδυασμό με την κακή στάση, που καθημερινά εκθέτουμε το σώμα μας, συχνά προκαλούν διαταραχές στην ευθυγράμμιση της (σκολιωτικό- κυφωτικό κύρτωμα), μετατόπιση των μεσοσπονδυλίων δίσκων και σπονδυλική στένωση.

Οι ορθώσεις σπονδυλικής στήλης διακρίνονται σε:

  • Οσφυο-πυελικές (LSO)
  • θωρακο-οσφυο-πυελικές (TLSO)
  • Αυχενο-θωρακο-οσφυο-πυελικές (CTLSO)

Ο κηδεμόνας τύπου Boston και Cheneau πρόκειται για κηδεμόνες τύπου TLSO ή LSO, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ιδιοπαθής σκολίωσης στους εφήβους. Ενδείκνυται σε σπονδυλικές στήλες με καμπυλότητα μεταξύ 25-40 μοιρών και η χρήση τους θεωρείται κυρίως αποτελεσματική, στο μέσο και το κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης. Σε κάθε περίπτωση εξετάζουμε και αποτυπώνουμε το σώμα του παιδιού και επιλέγουμε τον κηδεμόνα που θα φέρει την καλύτερη πρόοδο στη διόρθωση της σπονδυλικής στήλης. Φοριούνται συνήθως καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας (18-23 ώρες) και η εφαρμογή του κάτω από τα ρούχα δεν γίνεται ορατά αντιληπτή.